Home » Kunstenaars » Abraham Roth

Bram Roth. 1916 / 21-10-1995

Bram Roth studeerde beeldhouwkunst bij onder anderen Bon Ingen-Housz, Marino Marini en Albert Termote aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn eigen stad. Later was hij zelf als leraar verbonden aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam.
Vrouwen en paarden fascineerden hem. Hij werkte naturalistisch maar drukte zijn eigen stempel op het kunstwerk. Het ging hem om ruimtelijkheid, volume, spanning en expressie van de huid.

Hij heeft als zelfstandig beeldhouwer en schilder gewerkt en is lid geweest van Pulchri Studio, Verve en de Culturele Raad Zuid-Holland. Roth wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School.

Uit Wikipedia.

Zijn werk is te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en is opgenomen in de kunstcollecties van KPN en TPGpost en de Rijkscollectie.

Dat er veel werken van Bram Roth in Escamp staan weet ik al enige tijd, maar toen ik ging kijken wat er in Den Haag zoal staat en stond, kreeg ik toch wel een blij gevoel. Het zijn er minstens 17, hier kan geen enkele kunstenaar tegenop. Zelfs Jan Snoeck komt niet aan zo’n aantal werken in Den Haag. Ik zal me deze keer beperken tot de beelden in Escamp. De volgende keer kijken we ook even in de rest van Den Haag. Beginnen we in het zuiderpark 
Het eerste werk van Bram Roth staat of liever gezegd ligt in de bloementuin. Dit beeld is ook weer een beeld dat weg moest omdat er, in Nieuw Waldeck nabij Loosduinen, uitgebreid moest worden, een zogenaamd weesbeeld. Deze “liggende vrouw” 1984, gekleed in een elegante jurk, heeft de beeldhouwer languit op een bank neergevlijd. Haar haar is keurig opgemaakt. Met opgeheven hoofd kijkt zij de wandelaar nieuwsgierig aan. Als je goed kijkt zie je dat de armen, benen, hals, handen, vingers en voeten nogal aan de lange kant zijn. Dat geldt ook voor haar benen onder haar jurk. Hierdoor lijkt zij een elegante verschijning.
Nog een werk dat zich na verplaatsing in het Zuiderpark bevindt is “Vrouw en Man” 1964 dit beeld heeft gestaan aan de Troelstrakade op het bordes van het Toenmalige Gemeentelijk Arbeids Bureau. Doordat de twee beelden diagonaal en achteroverleunend tegenover elkaar staan lijkt het alsof de man en de vrouw om elkaar heen draaien. Het zou ook zomaar 'the working class hero’s' hebben kunnen heten, in aanmerking genomen met de plaats waar het oorspronkelijk stond. Daarnaast staat de trapleuning van het GAB ook een werk van Bram Roth. nemen we aan.
Het volgende weesbeeld in het zuiderpark, dat volgens mij ook van Bram Roth is, staat bij de pergola nabij de ingang tegenover de Kuinrestraat op het grasveld bij Parkoers.  Volgens Wijnand Galema’s boek “Goede sier gemaakt” heeft dit beeld gestaan aan de Beresteinlaan 5 een vroegere kleuterschool aldaar. Het wordt in dit boek vermeld onder “Overzicht verdwenen kunstwerken” nummer 1 Bronzen sculptuur, Bram Roth Circa 1965 . In het boek heet het "de ontvoering van Europa" een verhaal uit de mythologie. Het lijkt op een stier met een draagstoel op zijn rug, met daarin een moeder met een kind. Onlangs in augustus 2019, zijn we er achter gekomen dat het beeld "de ontvoering van Europa"is ontvreemd door vandalen, die het van de sokkel hebben gezaagd en voor een paar eurootjes misschien bij een malafide lorrenboer / oudijzerhandel hebben verkocht. Ik spreek hier grote schande van. Niets is meer heilig voor die criminelen. Mocht u enig spoor van dit beeld hebben gezien of hier iets over hebben gehoord, laat het ons weten via onderstaand antwoord formulier.
Dan het laatste beeld in Escamp van Bram Roth, het staat aan het Eeldeplantsoen en is genaamd '2 vrouwen met kind op bank' uit 1966 . De twee vrouwen hebben de zelfde kenmerken als de liggende vrouw in het Zuiderpark. Wijde gewaden en lange ledematen. Dit was kenmerkend voor de werken van Bram Roth. Een van de vrouwen heeft een kind op de arm en kijkt hier liefdevol naar. Ze zitten op een halfrond bankje. Het geheel staat op een enigszins verzakte betonnen sokkel.

Het reliëf 'Varkenmarkt' stond lange tijd in het Zuiderpark maar is weer teruggeplaatst aan de Varkenmarkt in Den Haag, de plek waar het ook oorspronkelijk stond.


Ik hoop dat u weer wat wijzer bent geworden en zegt Leuk, dat wist ik nog niet.

 

Reacties

wilma
2 jaar geleden

Leuk, dat wist ik niet. Een ondergewaardeerde kunstenaar met een kenmerkende stijl en frisse voorstellingen. Hij verdient, behalve meer waardering, ook meer aandacht.

Reactie plaatsen