Home » Kunstenaars » Jan Snoeck

Jan Snoeck 6 maart 1927 - 31 maart 2018

Jan Snoeck volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs.

Aanvankelijk werkte Jan Snoeck met de materialen steen, hout en brons. Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikte vrolijke, primaire kleuren en meestal waren mensen zijn onderwerp. Onder andere maakte hij de bedden voor het MCH Westeinde in Den Haag. Het meestal monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden.

Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en museum het Princessehof in Leeuwarden.

Op 2 juni 2007 ontving Jan Snoeck de Aart van den IJssel-prijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Deze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een professionele beeldend kunstenaar als blijk van bijzondere waardering voor zijn of haar totale oeuvre. De kunstprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en een glazen kleinplastiek, vervaardigd door de Voorburgse kunstenaar Ming.

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen hield in 2007 een retrospectief van het werk van Jan Snoeck ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De versierselen werden hem opgespeld tijdens de opening van de tentoonstelling 'De goddelijke aardwormen van Jan Snoeck'.

Uit Wikipedia

In mei 2015 had het team van Collectie Escamp, het geluk om een kijkje te kunnen nemen in het atelier van Jan Snoeck en hem meteen de nodige vragen te stellen. Geluk, omdat Jan het grootste deel van de tijd in Frankrijk woont, waar hij vlak bij de Mont Ventoux een huis heeft. Hij was een week of zes in Nederland. Dat viel mooi samen met de voorbereiding van de fietstocht, die rond de werken van Jan Snoeck in Escamp werd ontwikkeld.
Het rondkijken in het atelier was het eenvoudigste onderdeel van het bezoek, het stellen van vragen bleek een stuk ingewikkelder. Jan maakt veel vrij werk en wij mochten ons vergapen aan de tientallen beelden die daar, veelal op verrijdbare plankiertjes (zgn. hondjes) staan opgesteld. De eerste vraag stellen was nog te doen. Daarna brak er een hele stroom aan wetenswaardigheden los en was ons vragenstramien nog maar met moeite enigszins toe te passen.
Wij wilden vooral dingen weten die niet al door vorige interviewers waren gevraagd. Zoals hoe hij in Den Haag terecht is gekomen, terwijl hij in Rotterdam was geboren en zijn vader daar een zaak dreef in schrijf- schilder- en tekenwaren. Het bombardement van mei 1940 bleek aan de verhuizing naar Den Haag debet te zijn. Iets anders is dat hij zich eens had laten ontvallen dat alles, dus ook kunst, vergankelijk is en dat je niet krampachtig alles tot in de eeuwigheid in nieuwstaat hoeft te houden. Het effect van de tand des tijds mag zichtbaar zijn. Nu nuanceerde hij die zienswijze enigszins. Hij vindt het toch wel een sympathiek idee dat mensen zich er voor ijveren, en er geld voor over hebben, om kunstwerken voor volledig verval te behoeden. Dat soms door de sloop van gebouwen werken verloren gaan, daar moet je je maar bij neerleggen. Wel is hij in dergelijke gevallen van te voren netjes over een evt. teloorgang geïnformeerd. Je met hand en tand er tegen verzetten gaat hem dan te ver. Op dit moment is Jan bezig om door een glasatelier in Venetië, een paar van zijn zgn. wormenbeelden in glas uitgevoerd te krijgen. Eén exemplaar was er ten tijde van ons bezoek al gereed; we mochten er nog geen foto’s van maken. Eerst moet de serie compleet zijn en op een eerste expositie getoond zijn. Naast de beelden nam Jan er alle tijd voor om ons ook nog de vele zeefdrukken die hij gemaakt heeft te tonen. Al met al een boeiende middag. Wij zijn Jan Snoeck veel dank verschuldigd dat hij zich voor ons de nodige uren heeft vrijgemaakt.
Namens Collectie Escamp Team,
Ewout Ouwehand,

Op 31 maart 2018 bereikte ons het bericht dat Jan Snoeck is overleden. Een fijn mens is van ons heengegaan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.