Home » Kunstenaars » Lotti van der Gaag

Lotti van der Gaag. 18 december 1923 - 19-februari 1999

Lotti van der Gaag begon in de jaren veertig, op aandringen van de schilder Bram Bogart, met wie zij toen samenwoonde, met beeldhouwen. In 1950 verhuisde ze naar Parijs, waar ze via Simon Vinkenoog contact kreeg met leden van de Cobra-beweging, zoals Corneille en Karel Appel. Zij werd in haar werk sterk beïnvloed door Cobra, met name waar het ging om haar fantasiefiguren. In 1951 volgde zij enkele lessen in het atelier van Ossip Zadkine.

In 1952 werd haar werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam getoond. Daarna werd haar werk ook geëxposeerd in diverse Nederlandse en Parijse musea en galeries.

Vanaf 1974 ging Van der Gaag schilderen. In haar werk bleven de fantasiefiguren overheersen.

Corneille had er bezwaar tegen dat zij lid zou worden van de Cobra-beweging, ze heeft dan ook nooit aan gezamenlijke tentoonstellingen deelgenomen. In 1994 werd zij in een catalogus van het Stedelijk Museum genoemd als lid van de Experimentele Groep in Holland, iets dat vervolgens door onder andere Corneille ten stelligste werd ontkend.

Van der Gaag is gehuwd geweest met Kees van Bohemen.

Uit Wikipedia

Sinds 1963 bevindt zich aan de zijgevel van de gymzalen van de voormalige school aan de Zuidlarenstraat, langs het wandelpad naar het speelveld "Het Middenveld" het werk wandreliëf in beton van Lotti van der Gaag.  Als u goed kijkt naar de fantasiefiguren in dit werk zal U misschien niet direct opvallen dat er maar twee figuren zijn gebruikt die steeds een slagje draaien. Hierdoor lijkt het een of andere oosterse ingewikkelde taal. Dat is dus niet het geval. In de tijd dat het werk geplaatst werd (1963) werd de groenstrook keurig bijgehouden door de gemeente Den Haag. Na verloop van jaren is dit echter versloft en raakte het werk in de vergetelheid. Buurtbeheer bedrijf BOBOR heeft het later opgepikt en onderhield de groenstrook een maal per jaar. Iedere keer als men dit deed kwam de reactie "Oh ja dat zat er ook nog achter." Vandaag ging ik nog even kijken en dacht “wat zou er achter die bosjes zitten?? Een snoeiactie zou hier zeker zeer op zijn plaats zijn Omnigroen!! Op een paar plekken was het werk, door betonrot, aangetast, volgens platform 57 toe aan een restauratie. Betonrot ontstaat door het oxideren van het betonijzer in een betonconstructie, als dit tijdig wordt onderkent kan men met de juiste aanpak dit probleem de kop indrukken. Hiervoor werd restaurator Paul van Laere bereid gevonden. Hij heeft het gehele werk weer in ere hersteld.
Een ander werk van Lotti van der Gaag staat aan de Dedemsvaartweg bij het Drentheplantsoen. Het is de bronzen sculptuur "Ornitipus" Ornitipus is een is een vogelachtig fantasiewezen met vier poten, een grote kop, verschillende vleugels, tentakels en een staart. In de kop zijn de ogen aangegeven in de vorm van holtes. De tentakels aan de rechterkant van de kop eindigen in een kruisvorm, kenmerkend voor het werk van Lotti van der Gaag uit de jaren 60. De mal voor dit bronzen beeld is vervaardigd op basis van een raamwerk van pitriet, bamboe en houtachtige materialen waarover visnetten werden gespannen, voordat het met was werd bekleed. Hierdoor kreeg het bronzen afgietsel een ruw ongepolijst oppervlak.
Ik zou zeggen, loop er eens omheen en zie hoe de vogel probeert op te stijgen, maar met zijn poten in de grond zit verankerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.