Home » Kunstenaars » Rudy Rooijakkers

Rudy Rooijakkers 15 juni 1920 - ergens in 1998

Geboren in Batavia, gaf les aan de Vrije Academie in Den Haag.
Op deze plaats willen wij ook Rudy Rooijakkers behandelen. We kennen allemaal wel een werk van Rudy Rooijakkers. Voor de trouwe bezoekers van het Zuiderpark is ze een vertrouwde verschijning.
Het bronzen beeldje “meisje op de bank” zit al sinds zo’n dikke 56 jaar op het veldje bij de ingang tegenover de Kuinrestraat. Ze zit daar sinds 1962, met haar 1,35 meter hoogte, mooi te zijn en te genieten van de zonnestralen. Als wij met onze kleindochters naar het Zuiderpark gingen, moesten ze altijd even op schoot zitten bij “de mevrouw op de stoel” 

Het tweede werk (1966) van Rudy Rooiakkers is gesitueerd nabij de sporthal aan de Steenwijklaan. Het is genaamd de worstelaars. Het is uitgevoerd in aluminiumbeton. Het zijn twee krachtige figuren in een karakteristieke worstelgreep. Hun spierbundels zijn wat overdreven groot. Let u ook eens op de betonnen plaat waar het beeld op is geplaatst, die de vorm van de worstelaars volgt, en de uitkragende sokkel een aparte vorm geeft. Het beeld, dat kracht en beweging uitstraalt, staat op de juiste plaats daar dicht bij de sporthal aan de Steenwijklaan. 

Het derde werk (1966) van Rooijakkers staat ook aan de Steenwijklaan maar dan helemaal bij het Drentheplantsoen. In het verlengde van de Hoogeveenlaan het bruggetje over en dan aan de rechterkant in het grasperk komt u het tegen. Vroeger heeft dit werk gestaan aan de Wezelrade ,aan de overkant van de sloot langs de Meppelweg, in het groen van een van de hoge flats aldaar. Waarom het toentertijd is verplaatst is voor mij een duistere zaak. Mocht u het weten dan hoor ik dit graag van u. Maar afijn, het beeld is van brons en neemt vanuit elke kijkrichting een andere gedaante aan. 
Ga deze beelden eens bekijken en laat ze rustig op u inwerken. Vooral het meisje op de bank geeft (mits u er even aandacht aan besteed) een rustig gevoel. Óók van Rudy Rooijakkers is het werk "Portret van verdwijnende tijd" dat heeft gestaan onder de MTS aan de Leyweg en nu weer staat te pronken in de Zuidlarenstraat. 
(Klik op de foto's voor een groter beeld)