Home » Kunstenaars » Willem Hussem

Willem Hussem: 29 juni 1900 - 21 juli 1974

Willem Hussem was een Haagse dichter, schilder en beeldhouwer, hij leefde van 29 juni 1900 tot 21 juli 1974.
Willem Hussem was een leerling van Dirk Nijland en bezocht de Rotterdamse Academie. Hij woonde van 1918 tot 1936 in Parijs, waar hij onder anderen Piet Mondriaan en Pablo Picasso leerde kennen. Naast laatstgenoemde heeft ook Vincent van Gogh invloed op zijn stijl uitgeoefend.
Ik wil het eerst even hebben over een beeld “Object”, een echte naam heeft het nooit gekregen, van Willem Hussem dat heel lang bij het Leyenburg ziekenhuis, tegenwoordig Haga ziekenhuis van Den Haag, locatie Leyweg stond.
Vanwege de verbouwing en nieuwbouw is dit weggehaald, het is niet meer teruggeplaatst bij het Haga ziekenhuis. Het heeft in de Zwaardvegersgaarde bij het depot van OCW Den Haag een opknapbeurt gehad.
Het staat nu wel weer in stadsdeel Escamp, en wel op de splitsing Leyweg - Volendamlaan. Een prachtige locatie voor dit prachtige beeld.
Het beeld heeft op mij als jongen altijd al een bepaalde indruk gemaakt. En zolang het bij het Leyenburg ziekenhuis heeft gestaan en ik was in de buurt, moest ik altijd even kijken naar het beeld. Ik wist helemaal niet dat het een sculptuur was van Willem Hussem. Daar kwam ik achter toen ik vrijwilliger werd bij Theater Dakota en daar een Hussem festival was in 2011.
Het beeld heeft een slanke uitstraling maar als je eromheen loopt krijgt het ook iets robuusts, het lijnenspel en de schaduwwerking zijn van een bepaalde schoonheid zoals alleen Willem Hussem dit kon creëren. Maar genoeg over dit beeld. 


Naast beeldhouwer was Willem Hussem een verdienstelijk schilder. In het HAGA ziekenhuis hangen op de eerste verdieping van de polikliniek 5 werken van Willem Hussem. Deze zijn gemaakt ter gelegenheid van het in gebruik nemen van het eerste bestralingsapparaat van het Zuidwal ziekenhuis in de 50er jaren van de vorige eeuw. Als je de doeken in de juiste volgorde bekijkt zie je het eerste doek als een chaotische wanorde van lijnen en vormen. Het tweede doek is al iets rustiger en zo gaat het door tot het vijfde doek dat rust uitstraalt. Dit symboliseert het verloop van de tumoren die bestraald werden, in die tijd een geheel nieuw fenomeen. Deze doeken hebben tijdens het Willem Hussem festival in bruikleen in de studio van theater Dakota gehangen. 

In het HAGA ziekenhuis locatie Sportlaan hangt ook een Hussem op de begane grond nabij de aanmeldzuilen, boven de stoeltjes.

Terug naar Zuid 57 

Ook in Cultuuranker Zuid 57 waar tevens Theater Dakota is gevestigd, hangt, weliswaar ook in bruikleen, een werk van Willem Hussem van maar liefst 7,5 meter lengte. Dit werk heeft oorspronkelijk gehangen in het ministerie van CRM in Rijswijk. Daarna heeft het een tijdje op een verlaagd plafond gelegen en is later naar het depot van CRM gegaan. Na een herstelsessie is het werk nu te zien in de Studio van theater Dakota. Met veel kunst en vliegwerk is het daar naar binnen gehaald. Want 7,5 meter aan kunstwerk haal je niet zomaar even door de deur binnen
Er is nóg een werk van Willem Hussem in bovengenoemd theater aanwezig. Het betreft hier een muurschildering van wel zo’n 12 meter. Dit werk bevind zich op de eerste verdieping, waar men tegenwoordig de bioscoopzaal binnen gaat.
U loopt eigenlijk, als u de zaal ingaat, dwars door het werk heen. Neem even de tijd en laat het werk tot u doordringen. Deze muurschildering is door Willem Hussem gemaakt in 1956, het jaar dat de Zuiderpark HBS werd geopend. Op verzoek van architect Jeroen Schamhart, zeker ook niet de eerste de beste, heeft Willem Hussem dit prachtige werk gemaakt.
Maar luister en huiver.
Toen de verbouwing van het Stevin College naar Cultuuranker Zuid 57 ging beginnen dacht de aannemer “dat is een kindertekening die stucen we wel even weg”. Gelukkig kwam Paul Cornelissen, de toenmalige directeur van Theater Dakota, na bestudering van het werk, links onderin de muurschildering, een ondertekening tegen van W. Hussem. Toen is de bal aan het rollen gegaan. Het werk is, laat ik het maar “gerestaureerd” noemen, door twee dames die in de verbouwing tussen alle stoere bouwvakkers hier aan de gang moesten. Op een gegeven moment had de aannemer, tijdens de renovatie van het werk, ‘s morgens vroeg door een boorder een paar gaten van plusminus 10 cm doorsnee laten boren om wat leidingen door de muur te halen. Nou ja Leiden in last natuurlijk. De gaten zijn weer dicht gemaakt en keurig door de dames bijgewerkt. Je ziet er (bijna) niets meer van.
U kunt deze muurschildering ten alle tijden bekijken tijdens de openingsuren van theater Dakota. En als er niets in de studio te doen is, mag u op verzoek het andere werk misschien ook wel even bekijken. Vraagt u bij de kassa even of dit mag.
Naast schilder en beeldhouwer was Willem Hussem ook dichter. Op verschillende punten in Nederland zijn zijn werken op gevels en andere bouwsels te vinden. Het zijn korte gedichten van een paar regels, maar wel treffend. Ik citeer hier enkele gedichten van hem.

  • bij jou

    is lang 

    te kort

of deze:

  • al dat hout

  • bij de haard

  • voor één vuur

  • warmte vergt

  • jaren groei

Ook grote muurrijmelarij was iets voor Hussem. In Leiden is de blauwe muurschildering te zien.

Ikzelf ben een groot fan van Willem Hussem.

Groet Thijs.

 

Tekst Thijs van Gaalen en Piet Vernimmen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.